Skivbolagsdjungeln, del 1: Luxury

Hemsida | Spotify


Luxury är ett skivbolag som startades 2006 av Rasmus Hansén, ett bolag för mindre akter i Göteborg. Jag har själv följt bolaget genom framgångar och motgångar. Ett av de första banden som släpptes på bolaget heter Almedal och hyllades stort bland popare överallt, för sin debut-EP "Och Utan En Massa Skit". EP'n tillägnades Håkan Hellström (som senare kom att spela låten "Och Alla Platserna" live) och för releasepartyt visades ett större intresse än väntat, vilket gjorde att många fick vända vid dörren. Det band som släppt mest på bolaget, men som förmodligen är en av de minst kända är My Darling YOU!. Två killar som spelar in all musik hemma, allt från skränig rundgångspunk till långa dansgolvslåtar. De har släppt ett antal EP's och singlar på bolaget, men kommer dessvärre aldrig släppa ett album, vilket är ett koncept de håller stenhårt på.

Motgångarna är få, men en som drabbade bolaget hårt var nyårsfesten 2009, som Rasmus hade anordnat med liveband (bland annat The Embassy). Alla biljetter såldes slut innan festen, men det visade sig att lokalen inte rymde alla människor, vilket gjorde att folk aldrig kom in. Bolaget gick minus, men fick väldigt snart hjälp. Vänner till Rasmus och Luxury-band anordnade en hjälpaktion där pengarna gick till att rädda bolaget. En annan mindre motgång är när Franke gjorde comeback efter fem års tystnad. Franke som blev väldigt hypade för sin debut, släppte alltså sin uppföljare på Luxury, men fick inte alls samma mottagande som var förväntat.

Ett annat band Luxury har fostrat är Makthaverskan. Fyra tonåringar fyllda av hat, aggressioner och ångest. En blandning av Broder Daniel och Joy Division kan man säga. De spelade flitigt på festivaler i somras och har blivit ett etablerat namn på popscenen. Som alltid sparar man det bästa till sist: Palpitation. Ett band bestående av två tjejer som använder sig av gitarrer och trummaskin, men även gästande trumpetist på vissa spår. Bandet gick från att vara i princip okända till att bli nominerade till flera priser och även de etablerade på popscenen. Ett album till och det kan bli något stort, det är jag helt övertygad om.

Luxury är bolaget för dig som gillar opolerad indie/pop, inget konstlat och helt igenom rakt och ärligt.

//Joachim Jacobs.

Del 2: Sincerely Yours.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0