You Say France & I Whistle


Spotify | Myspace | Event

 

Fredags tips! Har man lust att gå på spelning så rekommenderar jag You Say France & I Whistle som spelar på Debaser Medis ikväll. Glad peppig pop och massor utav mjukisdjur!

Jag såg YSF&IW på klubben Sommar! i somras och blev glatt överraskad! Hade jag inte haft andra planer för kvällen hade jag utan tvekan varit den som stått  längst fram och dansat.

//Simona De Giorgio.

Glasvegas – The World Is Yours

 

Den pågående veckan har bjudit på en hel del nyheter i musikväg. Tillika högt som lågt. T.ex. har undermåliga klädjätten Dressman annonserat att det inlett ett samarbete med självaste rockgiganterna Rolling Stones. ”Vårt mål är att bli störst i världen inom herrmode”, säger Petter Varner, vd på Dressman. 1:a april kom tydligen tidigt i år. Om det ändå vore så väl. Det datumet släpps nämligen Glasvegas efterlängtade andra platta titulerad EUPHORIC, HEARTBREAK. Det börjar äntligen röra sig på allvar i Glasvegaslägret. Inte nog med att de fullt logiskt rekryterat svenska Jonna Löfgren som ny trumslagare kommer de även ära Södra Teatern i Stockholm med ett besök under mars månad. Mycket glädjande eftersom det efter ett överraskande knäpptyst fjolår och Caroline McKays avhopp fanns en oro att uppföljaren skulle dra ut på tiden rejält. Vad kan vi då förvänta oss av våra älskade skottar? Utgångsläget efter 2008: s superhype är minst sagt rätt överväldigande.


Första singeln The World Is Yours inger i alla fall hopp inför framtiden. Jag konstaterar direkt att jag saknat James Allans fantastiska röst. Allen sjunger som vanligt som om varje textrad vore hans sista. I övrigt har Rab Allens leadgitarr fått stå tillbaka i förmån för Paul Donoghues bas. Fallet var allt som oftast det omvända på debutplattan. Trummorna har ett helt annat driv än tidigare. De saknande ropen efter McKays minimalistiska stil kommer att vara få. Även om det är fråga om ett typiskt Glasvegasspår som vi bjuds på är det tydligt att Glasgowbandet söker efter det storslagna soundet som ska ta dem till de stora arenorna. Kanske fick gruppen blodad tand när de agerade förband åt U2 år 2009? En ambition som mycket väl kan bli verklighet.

 

Mp3, stream, album-trailer HÄR!


//Pär Brolin


Ungdomsromantik





Den underbara New York-kvartetten har nu släppts sin andra singel, titelspåret, inför kommande albumet Heart in Your Heartbreak som ska släppas senare i vår. Att döma av de två singlarna verkar tycks det inte vara någon omöjlighet att de lyckas med den så erkänt svåra "andra plattan". Det självbetitlade debutalbumet och EP:n Higher Than The Stars var 2009 års absoluta pophöjdpunkter. Det drömska soundet från debutalbumet, starkt tillbakablickande mot The Jesus And Mary Chain, känns fortfarande igen. De sockersöta melodierna vävs in i mjuka basgångar och soft distade gitarrer som verkligen får en att drömma sig tillbaka till den drömska pop som Creation Records hade patent på för 20 år sedan. Det är inte många band som lyckas locka fram den nostalgin.

Möjligen var förra singeln Say No To Love något starkare men Heart In Your Heartbreak sänker absolut inte förväntningarna och förhoppningarna på kommande albumet. Jag hoppas innerligt, för bandet, alla popälskare och inte minst min egen skull, att uppföljaren lyckas nå samma himmelska höjder som debuten. I mina ögon är The Pains Of Being Pure At Heart nästa riktigt stora popband.


Lyssna:
The Pains Of Being Pure At Heart – Heart in Your Heartbreak
The Pains Of Being Pure At Heart – Say No To Love



// Robin Söderström.

Ace 15 Januari!



Hemsida | Event

Nu på lördag ska Popkollektivet ännu en gång inta DJ-båset på Ace! Vi har proppat skivväskorna fulla med svensk pop, rakbladspop, gamla indiehits och lite 80-tal. Kom förbi och dansa tills fotsulorna glöder!

ACE | MANGO | SVEAVÄGEN 36 | 22 – 03 | 18 ÅR | 100 kr
60kr i inträde och billig öl före kl 23.


Ses vi där?

// Simona De Giorgio och Joachim Jacobs.

Wire - Red Barked Tree

Spotify

 

Musikåret 2011 inleds med ett album från ett gäng riktiga legendarer. Wire slog igenom under punkvågen i slutet av 70-talet med tre på varandra efterföljande makalöst bra plattor; Pink Flag, Chairs Missing och 154. För er som gillar punken är dessa verkligen att rekommendera. Wire blev dock aldrig lika uppmärksammade som konkurrenterna Clash, Sex Pistols, Buzzcocks med flera, och därför är det kanske inte många som idag känner till dem. Mycket har dock hänt sedan dess och i år släpper Londonbandet sitt 12:e studioalbum. Punksoundet är inte längre lika påtagligt, även om rötterna blottar sig här och var. Soundet doftar för det mesta tidigt brittiskt 90-tal och shoegaze, dream pop och band som Chapterhouse, Telescopes och kanske framförallt Ride. Anspelningarna blir som tydligast i spår som Adapt, Down To This och Red Barkeed Tree, som alla lyckas kittla vid det drömska i våra sinnen. Punkrötterna gör sig påminda framförallt i Two Minutes som är det spåret som låter mest som "back in the days" och känns samtidigt som en tydlig The Fall-flirt.

På det hela taget är det ett mycket trevligt album som visar att gubbarna håller ännu. Bäst gillar jag nämnda spår som flirtar med
indievågen i Storbritannien i början av 90-talet, innan britpopen tog över. En väldigt lyckad blandning av pop med låg tonart och drömska gitarrslingor spetsat
med riffbaserad post-punk med mer krut och attityd. 2011 börjar bra!


Bästa spår: Adapt

 



//Robin Söderström.

Nya årets konserter!

Nu har ett nytt år börjat med nya konserter! Av vad som hittills har bokats det för det nya året har vi på Popkollektivet gjort en liten lista på konserter man måste se, önskar man hade råd och tid till att se och lite annat smått och gott.



Januari

5/1 Wildbirds & Peacedrums, Hornstulls Strand

7/1 Pascal + Sad Days For Puppets, Debaser Medis

8/1 Ludwig Bell + Syket, Palpitation (DJ-set), Hornstulls Strand

8/1 Martha Reeves and The Vandellas, Berns

15/1 Pacific!, Debaser Medis


15/1 Juni Järvi, Debaser Slussen


21/1 Roses kings castles, Debaser Malmö



Februari

1/2 The National, Cirkus


2/2 Iron och Wire, Debaser Medis


21/2Band of horses + First Aid Kit, Annexet


26/2 Miike Snow , Münchenbryggeriet


28/2 White lies + Crocodiles, Cirkus



Mars

2/3 The Vaccines, Debaser Slussen


2/3 Hercules and love affair, Debaser Medis


5/3 Hurts, Berns


7/3 Interpol, Cirkus


8/3 Wire, Debaser Slussen


11/3 Cut Copy, Hornstulls Strand

 

13/3 Orup, Berns

 

15/3 The Ark, Cirkus


20/3 Woody Allen and the Orleans jazz, Cirkus


24/3 Daniel Adams-Ray, Cirkus


27/3 Säkert! + Ludwig bell 27/3, Debaser Medis


27-30/3 Robyn, Cirkus


29/3 The Wombats, Debaser Medis



April
3/4 Belle & Sebastian , Cirkus


3/4 Mogwai, Debaser Medis


17-18/4 Håkan Hellström, Cirkus

 

 

Maj
4-5/5 Roger Waters, Globen


10/5 Sade, Globen



Juni
8/6 Eric Clapton, Globen



Debaser | Hornstull Strand | Cirkus | Berns | Globen



Vi hoppas på ett kanon konsert år!

 

 

//Popkollektivet.

 

 

 

 


Pärs årsbästalista

1.      The National – High Violet

Ett melankoliskt mästerverk från start till mål. Frontmannens Matt Berningers inlevelse, närvaro och crescendoprimalskrik var 2010 års absoluta musikaliska höjdpunkt.

 

2.      Håkan Hellström – 2 Steg Från Paradise

Göteborgs mest älskade och hatade son överträffade återigen sig själv. Fler och fler belackare tvingades lägga ner sina vapen och ta plats i skamvrån över att de någonsin tvivlat på den här mannens förmåga. Undertecknad inräknad. Den eviga formtoppen fortsätter!

 

3.      Wild Nothing - Gemini

Kritikerkåren skanderade Beach House tills de blev svimfärdiga. Inget fel med det. Men det resulterade i att WN: s fantastiska debutplatta helt förbisågs i avdelningen bästa drömpop.

 

4.      Beach House – Teen Dream

Men på samma gång kan ingen förundras över varför Baltimoreduons tredje fullängdare skapade sådan hype.

 

5.      Kent – En Plats I Solen

Bara drygt ett halvår efter Röd släpptes damp En Plats I Solen ner i skivhyllorna. Överraskande produktivt för att vara Kent. Ett naivt hafsverk? Långt ifrån! De numera dansanta Eskilstunagrabbarna visade som vanligt var skåpet ska stå med framtida klassiker som Ismael och Ensam Lång Väg Hem.

 

6.      Cheif – Modern Rituals

Jämförelserna med andra skäggiga amerikanska folkrockare som Band Of Horses och Fleet Foxes är oundvikliga. Cheif står sig väl i konkurrensen, är här för att stanna och har kanske t.o.m. ett sound med bättre framtidsutsikter än sina föregångare.

 

7.      Junip - Fields

José Gonzáles vågade släppa på perfektionisttyglarna och skapade ett, i mitt tycke, betydligt intressantare och mörkare ljudlandskap än vad han normalt visar upp på sina soloskivor. Årets bästa basslinga hittar du på b-sidan Far Away.

 

8.      The Radio Dept. – Clinging To A Scheme

Sveriges främsta shoegazeambassadörer gjorde ingen besviken och levererade en av de jämnaste skivorna för året. Att de på samma gång vågar uttrycka sina politiska övertygelser i sina texter är befriande och ovanligt.

 

9.      Pascal – Orkanen Närmar Sig

Dammigt bredbenta hårdrocksriff med skrikiga och banalt enkla texter låter inte som något segerrecept direkt. Men det var det! Pascal lyckas med väldigt enkla medel uttrycka en känsla av igenkänning som gör att man bara vill hoppa upp och ner av lycka. Är du svag för Neil Young-gnälliga gitarrer har du hittat hem.

 

10.  Eldkvarn – Kärlekens Väg

Efter 40 år i gamet fick de då äntligen lite upprättelse, Plura & co, och firade det med att släppa årets mäktigaste liveskiva. Pluras röst och Annedalskyrkan är ett evigt lyckligt äktenskap.

 

Bubblare:

Tama Impala – InnerSpeaker | Guards – GUARDS EP | Dag För Dag – Boo | Crocodiles – Sleep Forever | Masshysteri – Masshysteri | Teenage Fanclub – Shadows | Ikons – Ikons | Exit Calm – Exit Calm | The Tallest Man On Earth - The Wild Hunt.

 

 

Gott nytt pop-år!

 

 

//Pär Brolin.


RSS 2.0