Broder Daniel - Sveriges viktigaste band?



Nej, jag tänker inte skriva någon slags bandbiografi, för det finns det så gott om på nätet och i böcker. Ni kan ju historien; ett band som sjunger om utanförskap, missförstånd och depression. Alla popare har väl någon gång skrikit sig hesa eller dansat sig galna till Shoreline. Vad som däremot förbryllar är hur ett band som aldrig varit känt för sin musikaliska talang eller skarpa texter har fostrat så bra musiker. Vad gjorde medlemmarna innan, under och efter Broder Daniel?

Henrik Berggren (1989-2008: sång, gitarr, tamburin):
Den mest anonyma i bandet. Han var med och startade bandet och har varit trogen i alla år, man kan säga att det är hans band. Efter första splittringen 2005 var det ganska tyst kring honom förutom ett akustiskt framträdande som soloartist där han spelade uteslutande Broder Daniel-låtar. Efter Anders Göthbergs död började rykten om en soloskiva. Det har florerat flera rykten om releasedatum och det senaste man hörde var november 2010, men med facit i hand så är uppenbarligen ryktena osanna. Han har däremot gjort en handfull spelningar som soloartist, men än en gång enbart Broder Daniel-låtar.

Anders Göthberg (1993-2005: gitarr, klaviatur):
Också en anonym profil i bandet. Han var även den mest anonyma på scen (vilket berodde mycket på scenrädsla). Han har däremot varit med och spelat i Karin Dreijers band Honey Is Cool ett tag. Han tog tragiskt nog livet av sig 2008 och en konsert sattes upp till hans minne på Way Out West-festivalen samma år.

Lars "Pop-Lars" Malmros (1994-2008: trummor):
Spelade i Planet Caravan (tillsammans med musiker som senare kom att ingå i banden The Embassy, Kingston Air Force och Antenna) och det klassiska indiebandet Easy innan han började spela med Broder Daniel. Gick med i bandet efter Håkan Hellströms första avhopp. Under åren blev han god vän med Martin Elisson och ordnade 1997 ett skivkontrakt till dennes band Bad Cash Quartet. Tio år senare startade han bandet Hästpojken tillsammans med Martin, men hoppade sedan av, rykten går om att det var på grund av Anders död, andra om att Martin är otroligt svår att samarbeta med. Idag arbetar han som musiklärare.

Theodor Jensen (1996-1997, 2003, 2005-2008: bas, 1997-2001: gitarr):
Gick med i bandet efter Daniel Gilberts avhopp. Han spelade både gitarr och bas i bandet. 2001 släppte han debutalbumet med sitt band The Plan. Skivan fick ett väldigt gott mottagande i pressen, så pass bra att de mottog priset som årets pop/rockband samma år på Grammisgalan. 2003 hoppade Theo av Broder Daniel för att satsa på The Plan, men spelade med bandet under deras två sista spelningar 2005 och 2008. Han har även hoppat in som sångare på Fläskkvartettens turné 2007. Förra året släppte han sin solodebut Tough Love där han bland annat har samarbetat med Titiyo.

Håkan Hellström (1989-1994: trummor, kör, 1997-2002: bas, kör):
Var med och startade bandet och spelade de första åren trummor. Han hoppade av 1994 då han trodde att bandet inte hade någon framtid och i samband med det gick med i Honey Is Cool. Han spelade trummor för dem på en EP och ett album, sedan återvände han till Broder Daniel i god tid för tredje skivan, men denna gång som bassist. 2000 släppte han sitt debutalbum som soloartist; Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg. Kommentarer kring albumet överflödigt. Han var däremot kvar i Broder Daniel och var med under demoinspelningarna till sista albumet och även under turnéerna. Han hoppade däremot av 2002 för att koncentrera sig på sitt soloprojekt. De första åren som soloartist hade han en gitarrist vid namn Timo Räisänen (som även spelat i Her Majesty) som idag är en välkänd soloartist. Idag är Håkan ansedd att vara en av Sveriges största artister genom tiderna.

Daniel Gilbert (1989-1995: bas, klaviatur):
Även han var med och startade bandet. Var med på första skivan, men hoppade sedan av på grund av att han inte trodde på "rock'n'roll-myten". Han spelade sedan med okända band som Brudjävlar och Fiesta (tillsammans med Johan Neckvall). 1999 började han spela gitarr i Håkan Hellströms projekt och har sedan dess varit Håkans vapendragare och bästa vän. Daniel medverkar i ett band kallat Augustibandet vilket är Håkans liveband. Han är en mångsysslande musiker och spelar även i bandet The Junior tillsammas med ovan nämnda Johan. Daniel har även varit med på Theodor Jensens soloprojekt och i slutet av 2009 släppte Daniel sitt egna soloprojekt.

Johan Neckvall (1992-1997: gitarr):
Han var med på två skivor och hoppade sedan av. Han spelade i banden Fiesta och The Junior tillsammans med Daniel Gilbert. Han har även varit med och spelat med The Embassy och medverkar på Håkan Hellströms solodebut.

Vem hade trott detta 1995 när Broder Daniel skrev på skivkontrakt för Gyllene Tiders skivbolag Jimmy Fun och hade demos sjungna på tyska?

//Joachim Jacobs.

Kommentarer
Postat av: Fanny

mycket bra inlägg, mer av dess slag! :D

2010-12-04 @ 13:57:44
Postat av: PB

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2663&artikel=4146213

2010-12-04 @ 15:57:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0